Pohled na vesničku Slap z parkoviště Majerije |
Restauraci Majerija naleznete ve vesničce Slap kousek od jednoho ze středisek Vipavské doliny města Vipava. Prostory restaurace jsou umístěny v bývalých stájích menšího statku skládajícího se ze čtyr budov. Kamenná stavba a výhled na okolní vinice umocňuje rustikální a neokázalý dojem již při vstupu. Zakladatelem, majitel a šéfkuchařem v jedné osobě je zde Matej Tomažič. Spolu se svoji ženou Natašou poprvé otevřeli před 18 lety a nyní patří Majerija k těm nejlepším slovinských restauracím.
Primož, Franc a Klemen - v dobré společnosti třech vinařů |
Studený předkrm - Paté z hřibů s lístečky divokého fenyklu a crostini jako párování jsem zkusil Burja Bela 2012 od Primože Lavrenčiče. Vlajková loď jeho vinařství - postaveno na klasických odrůdách Vipavské doliny - Vipavec a Ryzlink vlasšky 30%, Rebula 30%, Malvasia 30% a 10% ostatních odrůd:) Cuveé ze dvou nejstarších vinic- Ravno brdo (20 let) a Stranice (60 let), zrání probíhalo ve velkých sudech - (2000 - 3500l). Pěkně šťavnaté víno, pitelné, akurátně aromatické - velmi dobře fungovalo s hříbkovým paté.
Následovalo Hovězí carpaccio, obohacené ovčím sýrem, medovými houbami a divokými bylinkami. V té době se po stole pohybovala láhev vinařství Slavček Rebula 2009 - několikadenní macerace propůjčila vínu temně jantarovou barvu. Zrání v lahvi pak delikátní, lehce divočejší aroma. V chuti plné, tučné, avšak harmonické a dlouhé. Opravdu moc pěkná Rebula - možná nejlepší, co jsem kdy měl!
Carpaccio možná potřebovalo o něco méně výrazné víno, ale i tak to toho nelituji. Zkusil jsem i 5 dní macerovaný Sivi Pinot 2010, který byl o něco málo zajímavý, ale jinak pro mě byla vína od France užasným zážitkem!
Role teplého předkrmu se ujaly Křupavé palačinky plněné máslovou dýní posypané vlašskými ořechy a zalité šalvějovou omáčkou a redukcí z malin. Zkusil jsem k tomuto parádnímu pokrmu Merlot 2007 od Waltera (otec) a Klemena (syn) Mlečnik. Mám velmi rád jejich Chardonnay a Sauvignon. Jejich Cuveé Ana 2007 (Pinela, Zelen a Chardonnay) nešířené, macerované víno je dechberoucí, ale ještě jsem nikdy neměl jejich červené. Merlot je odrůda, kterou v lásce nemám. Ve Vipavské dolině se ovšem pěstuje hojně a musím říct, že sedm let starý Merlot od Mlečníků byl velmi dobrý. Jemná, delikátní tříslovina a lahvová zralost si s podzimně chutnající palačinkou skvěle poradily.
Kakaové nudle ochucené omáčkou s domácí klobásky a rozmarýnem. Vrátíme se opět k vinařství Primože Lavrenčiče. Zkusil jsem také jeho Burja Reddo (ročník se mi bohužel z poznámek vytratil, ale jistě šlo o něco mladého, neb víno bude na trhu až v roce 2016). Stejně jako u bílé sestry jde o směs místních, dříve podomácku pěstovaných odrůd - Pokalce (Schioppettino) 50%, Frankovka 30% a Refošk 20%. Plné, živé víno pocházející z mladých výsadeb.
A jdeme do finále. Na stole se objevil hlavní chod. Kachní prsa s brusinkovou a levandulovou omáčkou, puré z černých fazolí a krystalizovaným horským zelím. Jak jsem již avizoval na stole se ocitla obří lahev Jeroboam (3 litry) od vinařství Batič. Jeho Angel Grande cuveé 2006 je cuveé především Merlotu (70%) doplněné oběma Cabernety. Víno vyrobené jen v těch nejlepších ročnících ( předtím to byly roky 1997, 1999 a 2005), bylo v kontaktu se šlupkami plných 60 dní, tak aby bylo dosaženo perfektní harmonie všech tří odrůd. Mezi spolustolovníky víno velký ohlas nevzbudilo, ale pro mě bylo tím nejpovedenějším párováním z celého večera. Nazrálé, avšak stálé ovocné a živé víno perfektně fungovalo s dokonale udělanými kachními prsy a křupavým horským zelím.
Sladkou tečku na závěr obstaralo Želé z kaki s hrozinkami, bílým vinným chateau krémem a opečenými mandlemi.
Nepříliš sladký dezert z exotického ovoce. Velmi jednoduchá, avšak jasná čistá chuť ovoce. Jako ozdoba jsou použity oschlé listy stromu na kterém kaki roste. Ten strom je vidět z okna restaurace, roste totiž přímo u její zdi. Přesné vystižení celého menu, které definují tři slova - jednoduchost, lokálnost a sezónost.
Většina surovin pochází z nejbližšího okolí restaurace. Hlavní chloubou je ovšem bylinková zahrádka hned pod okny. Matej Tomažič pěstuje velkou škálu bylinek a jedlých květů a nebojí se je použít. Každé z jídel je skvělé doplněno nějakou z jeho bylinek.
To, že to s lokálností myslí opravdu vážně dokazuje i fakt, že na jeho vinném lístku je 90% vín z Vipavské doliny!
Jídlo je zde na vysoké úrovni a pokud vám k tomu ještě skrze svá vína zahrají ti nejlepší místní vinaři odehraje se ve vašich ústech skutečná symfonie!
Budova restaurace, strom s kaki a bylinková zahrádka. Převzato z https://carpediemclub.files.wordpress.com |
Žádné komentáře:
Okomentovat